EOS & sterEOS új ultramodern röntgenkészülék a Pécsi Tudományegyetemen

Új ultramodern röntgenkészülék került beszerzésre a Pécsi Tudományegyetem Ortopédiai Klinikáján

Az EOS egyedi kétsíkú, alacsony és mikrodózisú, sztereo-röntgenfelvételi rendszerre a Pécsi Tudományegyetem írt ki pályázatot a tavalyi évben. A francia EOS gyártó világhírű EOS & sterEOS Innovatív képalkotó rendszerével és 3D munkaállomásával megnyertük a pályázatot, melyet decemberben telepítettünk.

Az ünnepélyes átadó január 15-én volt a PTE-en. Mind az egyetem, mind a gyártó nagyon meg voltak elégedve a hibátlan, gyors telepítéssel és üzembehelyezéssel.

Az új készülék telepítése a GINOP-2.3.3-15-2016-00013 számú a „Sporttal kapcsolatos mozgásszervi elváltozások prevenciója, klinikai kezelése és rehabilitációja, a parasport orvosklinikai aspektusai” című fejlesztés keretében valósulhatott meg. A projekt a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködésben összesen körülbelül 508 millió forintos európai uniós támogatásból valósult meg, célja a prevenció, terápia és a rehabilitáció figyelembe vételével a sportolók mozgásszervi státuszának, kórképeinek feltárása és ellátása.

Az átadón beszédet mondott dr. Than Péter, az ortopédiai klinika igazgatója valamint prof. dr. Bódis József az Pécsi Tudományegyetem rektora továbbá jelen volt dr. Miseta Attila Pécsi Tudományegyetem dékánja és dr. Sebestyén Andor a Klinikai Központ elnöke. Dr. Than Péter előadásában többek között magáról a pályázatról és a közbeszerzés keretében a röntgenkészülék mellett megvásárolt eszközökről is beszélt.

A PTE Ortopédiai Klinikájára telepített EOS 2D/3D rendszer Magyarország egyetlen ilyen készüléke, mellyel egyedülálló módon, a hagyományos röntgen készülékekhez képest 50-85%-al alacsonyabb dózist érhetünk el, gyermekek vizsgálatánál pedig az úgynevezett MicroDose opcióval még tovább csökkenthetjük azt. A kétirányú felvételek egyidejű elkészítésével, a vizsgálati idő is jelentősen leredukálható, ami teljes test vizsgálatot tekintve felnőtteknél például 20 sec, gyereknél 15 sec. A 3D-s képalkotásnak köszönhetően nem csak a műtéti tervezések folyamata könnyíthető, de a napjainkban egyre szélesebb körben elterjedő 3D nyomtatásban is segítségünkre lehet, ahogy az a PTE kutatócsoportjával együttműködésben jelenleg is zajlik az intézményben. A készülékkel nem csak álló, hanem ülő testhelyzetben is készíthetünk felvételeket, komfortosabbá téve a mozgáskorlátozott vagy parasportolók vizsgálatát.

Grégory Vanesse európai és közel-keleti értékesítési igazgatója külön köszönetet mondott prof. dr. Bogner Péter a Radiológia Klinika és dr. Than Péter az Ortopédiai Klinika vezetőjének, valamint a hazai forgalmazó, Forex Medical Kft. tulajdonosának, Pusztai Zoltánnak, akik kooperációjával egy sikeres projekt került lezárásra és aminek köszönhetően a két klinika szoros együttműködéssel dolgozhat tovább a jövőben.